Ispiši ovu stranicu

Župe općine

Župa Luč

je smještena na sjeverozapadu Baranje na samoj granici s Republikom Mađarskom. Staro je mjesto i župa koje vatikanski arhiv spominje 1333. godine. U središtu mjesta je Župna crkva “Sv. Marije Magdalene” koja je podignuta u starini i stoga je zaštićeni spomenik kulture. Poslije odlaska Turaka stanovnici se nisu naselili na starome mjestu već južno uz župnu crkvu, koja je prije bila udaljena pola sata hoda. Župni stan na novoj lokaciji sagrađen je 1770,g. i u njemu i danas prebiva župnik. Prvi župnik o kojem se zna više podataka je Pavao Liepi, rođen u Dubrovniku 1665.g., a u Luč za župnika dolazi 1712.g. Župa ima dvije filijale, Šumarinu i Beljsko naselje Širine.

Kontakt:

Župnik: Stipo Marić

Mob: 098 911 7572

Crkva “Našašća Sv. Križa”

u Petlovcu sagrađena je 1772.godine. Nakon što se odvojila od Župe Luč, 1859. godine prvim upraviteljem Župe Petlovac postaje Ferninand Schreir, rođ. 1827.g. u Pečuhu, gdje je završio studije i 1850. g. postao svećenikom. Bio je kapelan u Olaszu, Batakszeku, Mohaču i Popovcu Godine 1862. imenuje se za župnika Župe Petlovac, a 1864.g. je morao iz ovih krajeva otići zbog nekih sporova, pa se zamijenio sa župom Ibafa. Živeći u Ibafi uzeo je i mađarsko prezime «Hangai», a Franjo Ksaver Pfleger je 1864. g. došao iz župe Ibafa u Petlovac, te je 1877.g. odlikovan zlatnim križem zbog pobožnih zasluga.

Kontakt:

Župnik: Robert Kirhofer

Tel: 031/748-094;

Mob: 091/5178-723

Župna crkva “Sv. Lovre đakona i mučenik”

Baranjsko Petrovo Selo

Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina, a osobito nevinosti, ljubio kao što otac ljubi najboljega sina te ga, unatoč mladoj dobi, uvrstio među sedmoricu uglednih rimskih đakona. Štoviše, stavio ga je kao protođakona svima na čelo. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista. A to je nešto što mlado idealno srce samo poželjeti može. Papa mu je doslovno rekao: “Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu.” Nakon tih utješnih i ohrabrujućih riječi Papa je rekao đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te pošao u Hipolitovu kuću, u kojoj je bila ubožnica za siromahe što ih je već prije pomagao. Sve im je podijelio. Stoga je mogao za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, uprti prst u siromahe te reći: “Evo blaga Crkve!” Na to je bio mučen, izbičevan te na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom strašnom mučilu, dobacio je okrutnom tiraninu: “Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!” Mučeništvo se sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.

Filijale crkve “Sv. Lovre đakona i mučenika”:

Crkva «Srce Isusovo”, Torjanci

Crkva “Sv. Mihaela”, Novi Bezdan

1935. g. na inicijativu učitelja Belana položen je kamen temeljac za novu crkvu, koja je 1937.g. sagrađena na spomen Svetog Mihaela. Za sada mi je poznato samo mali dio povijesti ove crkve.

Kontakt:

Župnik: Robert Kirhofer

Tel: 031/748-094;

Mob: 091/5178-723